Je obecně známo, že pro přípravu jednotlivých pokrmů je rovněž nutné k nim přistupovat individuálně a nejen že je třeba použít jiné koření, ale i jiné technologie. Na tom, zda se maso peče, griluje, či smaží, se odráží celá jeho výsledná chuť a textura. Pokud si bude chtít dát člověk grilovaného pstruha, stěží této poctivé chuti grilované ryby docílí v troubě, či na pánvi. Bohužel však ve většině případů není tak úplně pro kuchaře možné jít ven, rozpálit gril a ugrilovat zákazníkovi rybu. I když by to byla hezká představa a aroma kouře by rybě dodalo tu správnou vůni a chuť, není třeba se strachovat. Tento problém může snadno vyřešit gastro gril. Variant těchto grilů je několik. Buďto se jedná o klasickou, zespod rozpálenou, vroubkovanou desku, která simuluje klasický gril, nebo je tato deska i příklopná, takže se pokrm může grilovat z obou stran naráz. Takovému grilu se říká kontaktní gril. Každá z těchto variant se hodí pro přípravu jiného pokrmu. Díky horně-spodnímu, neboli kontaktnímu, grilování se může například u masa zamezit úniku šťávy, která se v mase nachází a tak bude dokonale šťavnaté i přes to, že se nějakou dobu grilovalo. Naopak pouze spodní, rozlehlý gril, je žádoucí při přípravě burgerů, kdy je třeba zvlášť ogrilovat housku, zeleninu a maso se sýrem. Důležité je uvědomit si, za jakým účelem si gastro gril člověk pořizuje a k čemu jej bude využívat. Ideální volbou by pak byl rozlehlý, kontaktní gril.
S grilem přichází zodpovědnost
Současně s pořízením grilu je třeba přemýšlet nad jeho údržbou a obsluhou. K tomu slouží příslušné gastro potřeby. Mezi tyto potřeby patří nejen roztoky, které pomáhají z grilu dostat usazené nečistoty po celém dni užívání, ale třeba i obracečky, či poklopy na burgery, které slouží k tomu, aby se plátek sýra položený na mase řádně roztekl. Díky poklopu se teplo, které sálá z grilu, rovnoměrně rozprostře do prostoru poklopu. Rovněž by mohly být žádoucí gastro nádoby, díky kterým je možnost uložení požadovaných surovin, či koření, hned u grilu.